Navoďte si tu správnou tvůrčí atmosféru

Plátno si při malování podle čísle sice můžete položit i na stůl, ale teprve s malířským stojanem je to ta správná tvůrčí atmosféra. Dopřejte si vše, co vám usnadní práci.

Malířský stojan

Pokud to s malováním podle čísel myslíte opravdu vážně, je čas si pořídit malířský stojan. Na něm si můžete nastavit sklon i výšku, má také odkládací prostor na nepoužívané štětce nebo barvy a dobře se u něj sedí. Je snadné otočit jej tak, aby světlo dopadalo na plátno pod správným úhlem. Vyrábějí se i stolní malířské stojany. Dopřejte si vše, co vám usnadní práci a udělá z malování požitek.

Pomůcky správného malíře

Při malování mějte připravený kelímek či sklenici s vodou. Tu budete potřebovat pro pravidelné vymývání štětců. Akrylové barvy rychle schnou, takže ihned, jakmile přestanete štětec používat, nebo chcete změnit barvu, svůj štětec vždy pečlivě vymyjte. Vodu si občas vyměňte, ať je stále čistá a barvy mají ten správný odstín.

Hodit se vám bude i suchý hadřík nebo papírové utěrky. Po vymytí štětce jej do hadříku vždy utřete do sucha. Akrylové barvy se nemusí ředit a mokrým štětcem byste barvy nabírat neměli, jinak by mohly špatně krýt.

Praktické vychytávky

U složitějších předloh, které zahrnují občas opravdu velmi malé plošky, využijete i párátko nebo špejli s ostrým hrotem. U plošek, kde je i ten nejmenší štětec stále příliš hrubý, použijte místo něj právě ostrý hrot špejle. Stačí ji namočit do akrylové barvy stejně jako štětec a malinkou plošku díky tomu snadno vybarvíte přesně a čistě. Pokud je na malé plošce tak malé, že jej prostě nemůžete přečíst, bude se vám hodit dobrá lupa. Doporučujeme koupit pořádnou lupu na stojanu a s osvětlením. Dopřejete si potřebný pocit komfortu při práci na svém obraze.

Pro čistou práci

Při práci na obraze s tekutými barvami vám občas něco ukápne, nebo uděláte štětcem šmouhu. Proto se vám bude hodit nějaká fólie, plastová podložka nebo alespoň staré noviny jako podložka na stůl nebo pod malířský stojan. Vybarvování podle čísel je skvělá zábava a relaxační technika. Výsledkem je namalovaný obraz. Největším přínosem je však samotný zážitek z tvorby uměleckého díla.

 

100 %