Zkuste alespoň na chvíli pocítit genia loci díky malování podle čísel

Genius loci je latinské slovní spojení, které lze přeložit jako „duch místa“. V římské mytologii byl genius loci duch či bůžek, ochraňující určité místo a často byl vyobrazován jako had nebo postava s rohem hojnosti. Zkuste jej pocítit i vy.

Dnes si pod pojmem genius loci nevybavíme pohanské božstvo, ale spíše specifickou atmosféru daného místa, které žije a vytváří jedinečnou atmosféru, kterou pocítíte i hluboko ve svém nitru a oddáte se nadpozemským pocitům. Takovým místem může být nádherná katedrála, Pražský orloj nebo horská louka plná lučního kvítí a pasoucích se ovcí. Nemusíme nikam daleko do světa, abychom si prožili majestátní ohromení z ducha a unikátní atmosféry nějakého místa.

Jak pocítit genia loci

I díky malování podle čísel si můžeme odskočit na víkend do Paříže nebo někam za širý oceán. Můžeme obdivovat Grand Canyon i Ermitáž. Každý z nás má možnost na chvíli pocítit genia loci libovolného místa. Prostě si ho namalujte a užijte si tu nádhernou chvíli při malování, ale i při každém pohledu na dokončený obraz. Můžete malovat obraz na plátně akrylovými barvami, i když nejste malíř a nemáte žádné zkušenosti s malbou na plátno. Podle čísel to zvládnete.

Malování podle čísel

Malování podle čísel je geniální nápad na jednoduchém principu. Využívají jej někdy i studenti umění. Na prázdném a očíslovaném plátně připraveném k malbě jsou čarami vyznačeny plošky různých tvarů a velikostí. Čísla odpovídají akrylovým barvám v kelímcích. Stačí postupně nanášet barvy podle čísel na plátno. Zní to jednoduše a také to snadné je. Díky malování podle čísel brzy uvidíte, jak vám na stole či přímo na malířském stojanu pod rukama vzniká opravdové umělecké dílo.

Plátna pro zážitek s geniem loci

Už samotné slovo „loci“ poukazuje na nějaké místo, stavbu či lokalitu. A takových pláten máme spoustu. Nechte se inspirovat našimi obrazy, které mají moc vás přenést kamkoliv si přejete. Můžete malovat jako Vincent Van Gogh, užít si atmosféru, kterou má Eiffelova věž v růžovém hávu květů, nebo si vychutnat kouzlo přímořské kolonády. Genius loci neboli „duch místa“ může viset i na vaší zdi.

100 %