Vytvořte si doma galerii obrazů

Vlastní galerie obrazů u Vás doma

Pokud se věnujete malování podle čísel delší dobu, přemýšlejte o tom, jak a kam obrazy naaranžovat. Zkuste si vyzdobit svůj domov vkusně a esteticky. Vytvořte si vhodné dekorativní uspořádání obrazů. I doma můžete mít svou galerii obrazů.

Tvorba kompozice

Nastříhejte si balicí papír na rozměry obrazů, které plánujete pověsit na zeď. Pomocí lepicí pásky papíry přilepte na zeď. Jakmile budete s rozložením a umístěním obrázků na zdi spokojeni, teprve začněte s měřením konečných výšek a zatloukáním hřebíků. Některé obrázky můžete postavit jen na polici a opřít o zeď. Zkuste je prokládat knihami nebo jinými dekoračními předměty.

Složení, geometrie, barva a energie

U několika kusů obrazů s nepravidelnými tvary a s různou barevností, by měl být nejvýraznější a největší obraz zavěšen v levém dolním rohu, protože tam se oko vždy začíná dívat nejdříve. Pokud jsou obrazy stejné velikosti, umístěte do středu ten, co má nejvíce detailů. Kvůli symetrii zvolte lichý počet obrazů. Barvy ovlivňují naši náladu. Teplé barvy prostor zútulní. Studené barvy dejte do rámu, který jej zjemní a podpoří teplé barvy. Vytvoříte tak správný kontrast a rovnováhu.

Jak najít střed obrazu

První obraz by měl být ve větším uspořádání umístěn tak, aby pohled v úrovni očí klesal kolmo na střed obrazu. Abyste přesně zjistili, kde je jeho střed, změřte výšku obrazu a vydělte ji dvěma. Přidáním 1,45 metru k výsledné hodnotě získáte přesnou vzdálenost od podlahy, ve které se nachází úroveň pohledu. Říká se tomu počáteční výška. Po umístění centrálního obrazu přidávejte další. Neupravujte je podle dolního či horního rámu, ale upravte středy obrazů na stejnou úroveň.

Zavěšení obrazu na provázek

Pokud je obraz vybaven provázkem připevněným po obou stranách k zadní šířce obrazu, vytáhněte nejprve střed struny nahoru, jako by visel. Snažte se docílit rovnoramenného trojúhelníku. Z této pozice pak změřte zbývající vzdálenost od středovéhohrotu“ provázku k hornímu okraji rámu. Následně odečtěte číslo od počáteční výšky a přesně zjistíte, jak daleko od podlahy máte hřebík zatlouct. Tato vypočítaná výška se označuje jako konečná výška.

Zavěšení obrazu na háček

Jestliže má rám obrazu místo provázku háček, měření je snazší. Od počáteční výšky odečtěte vzdálenost háčku od horního okraje a zjistíte výšku, ve které bude vzdálen hřebík od podlahy. Pokud háček není ukryt za rámem, ale přesahuje přes okraj rámu, vzdálenost od horního okraje rámu přičtěte k počáteční výšce.

100 %