Obrazy podle čísel - jak se starat o malířské plátno

Pokud Vám plátno dorazilo smotané do role, může být pomačkané. Pošťáci nejsou vždy tak opatrní, jak by měli být! Než začnete s Vaším novým projektem, měli byste se ujistit, že plátno není nijak pomačkané. V případě, že je plátno někde zvlněné nebo zmačkané, máte dvě možnosti.

Žehlení (nejlepší varianta)

jak se starat o plátno 3

Vaše plátno pro malování podle čísel je vyrobeno z velmi kvalitního materiálu. Stejně jako oblečení, je plátno vyrobeno z bavlny a lnu a tedy ho můžete žehlit. Dejte ale pozor na to, aby žehlička nebyla nastavena na vysokou teplotu - nechte ji nahřát na střední až nízkou teplotu. Rozložte plátno rubem vzhůru na ručník a jemně ho postříkejte vodou z rozprašovače. Potřebujete látku pouze navlhčit, ne promočit. Jemně vyžehlete povrch tak, abyste žehličkou neustále pohybovali a Vaše plátno bude za několik vteřin krásně rovné.

Natánout a rozválet

jak se starat o plátno

Pokud jste ze žehlení poněkud nervózní, můžete vyzkoušet natáhnout a rozválet zmačkaná místa. Položte plátno na čistý povrch rubem vzhůru a jemně ho postříkejte vodou z rozprašovače. Začněte ho jemně natahovat v místech, kde se objevují nerovnosti nebo použijte čistý váleček a kde je potřeba, tak sklady rozválejte válečkem. Postupně, jak bude plátno usychat, by měli nerovnosti zmizet.

Pečujte o svou sadu

Vše, co budete potřebovat pro vytvoření nádherného obrazu, dostanete ve Vaší sadě. Zde je pár užitečných tipů, jak se starat o Vaše štětce a o všechny komponenty sady, abyste s ní dosáhli toho nejlepšího výsledku.

  • Akrylátová barva snadno vysychá. Pamatujte proto na to, abyste vždy zavřeli víčko nádobky, když dokončíte malování s danou barvou.

  • Udělali jste chybu? Pokud použijete omylem jinou barvu, nechce ji úplně zaschnout, následně ji můžete přemalovat správnou barvou.

  • Dobře vyčistěte své štětce předtím, než použijete jinou barvu. Na konci dne vymyjte štětec čistou vodou, abyste mohli pokračovat v malování následující den.

 

Užitečné tipy před začátkem:

shutterstock_394792939

  • Najděte dobře osvětlený prostor, kde budete na svoji práci dobře vidět.

  • Ujistěte se, že veškeré povrchy, které by se mohly ušpinit od barvy, jsou chráněné - dobře poslouží igelitový ubrus nebo noviny.

  • Mějte při ruce nádobu s vodou na vymývání štětce před použitím jiné barvy.

  • Také se vám bude hodin hadřík nebo papírová utěrka na vysušení štětců po vypláchnutí v kelímku s vodou.

 

Poté můžeme začít s malováním…

100 %