Nudíte se nebo jste vystresovaní? Prostě malujte podle čísel

Nemusíte být profesionální malíř, abyste vytvořili výtvarné dílo. Vědci tvrdí, že pokud jste znudění nebo vystresovaní, můžete prostě jen namalovat cokoliv, abyste si vyčistili hlavu.Vaše dílo nemusí být nutně vystaveno v národní galerii, můžete si uchovat Váš obraz pouze pro Vaše užití.

maluj podle čísel - stres odbouravač

Martina N., IT analytička, říká: ”Nejsem moc dobrá malířka. Prostě si jen tak maluju, abych poskytla své mysli potřebnou relaxaci. V mojí hlavě se neustále točí obrovské množství myšlenek, a abych tento kolotoč zastavila, začala jsem malovat. Jednou, když jsem se nudila, šla jsem do blízkého papírnictví a koupila jsem si skicák a barevné náčrty. Když jsem přišla domů, vybrala jsem si design a začala jsem podle něj kreslit na skicák. Neskutečně mě to zklidňovalo po celých 30 minut, co jsem tomu věnovala. Poté jsem začala malovat pravidelně. Vždy jsem kopírovala kresby a malovala jsem jen, abych zabila čas a zbavila se stresu. Nechci nikde moje kresby vystavovat, takže mě netrápí, že to nejsou originály. Ani si je nikam neukládám, prostě jen kreslím, maluju, zabijím čas a pak se kreseb zbavím. Někdy si kupuji dětské omalovánky a kreslím animované postavičky, nebo maluji online. Tento zvyk, který jsem si vypěstovala, mi pomáhá zabít nudu a poslední dobou nejsem tolik ve stresu.”

Adéla, H., říká: “Když maluje můj tříletý syn, sednu si k němu a maluji také. Zdá se mi to uklidňující. Dnes si k němu sedávám každý den a malujeme spolu.”

maluj podle čísel - čas

Klinická psycholožka Keerti Pai tvrdí: ”Malování je skvělý odbourávač stresu. Limbický systém v mozku ovládá Vaše emoce a když se věnujete umění, ovlivňuje to tento systém, zklidňuje to mysl a následně Vás to uvolní.” Někteří mohou začít navštěvovat výtvarné kurzy.

Sharanya Shivakumar, specialista na média, říká: “Vždycky mě umění fascinovalo. Moje sestry se zabývají malováním a rukodělnými pracemi a já jsem se to naučila od nich. Sama jsem začala navštěvovat výtvarné kurzy a malovala jsem, kdykoliv jsem na to měla aspoň trochu času. Ačkoliv hodně pracuji, vždy si vyčlením jednu nebo dvě hodiny pro svůj koníček. Jelikož už je to hodně dávno, co jsem chodila na výtvarné kurzy, dávám si záležet na tom, abych vždy jednou za čas oprášila své dovednosti a věnovala se nějakému projektu. Dříve jsem trávila spoustu času na telefonu a byla jsem na něm téměř závislá. Abych se této závislosti zbavila, začala jsem se věnovat kreslení a malování. Uklidňuje mě to a má to relaxační účinek. Čím více se tomu věnuji, tím více se chci učit. V dnešní době je vše dostupné na internetu a ten využívám, abych si zdokonalila své dovednosti. Dělám to sice jako koníček, ale těším se na to, až svoje dílo někdy vystavím.”

 maluj podle čísel - relax

Dokonce i profesionální umělci souhlasí s tím, že malování zklidňuje mysl. Yuvan Bothi Sathuvar, umělec, říká:”Malování je pro mě jako meditace. Když maluji, zapomenu na okolní svět a všechny jeho těžkosti. V mé mysli není v tu chvíli žádný prostor na starosti, malování mě zaměstnává na sto procent. Jedno malé doporučení pro lidi, kteří chtějí malovat - když řeknete dítěti, ať nakreslí slona, dítě bude kreslit s jeho vlastní kreativitou. Udělejte to stejně, prostě kreslete to, co Vám přijde na mysl. Měli byste se snažit udržet naživu svojí dětskou kreativitu a bezstarostný život.” “Věří se, že barvy, které si zvolíte pro svůj obraz, hrají klíčovou roli. Pokud jste smutní, zvolte si světlé barvy a začněte malovat. Zvedne Vám to náladu. A aby to bylo ještě efektivnější, můžete malovat ve skupině. Prostě se můžete jen tak sejít s pár přáteli a něco namalovat.

100 %