Nejčastější otázky ohledně malování podle čísel

Co je “malování podle čísel”?

Vznik této techniky je datován do padesátých let minulého století. Malování podle čísel je definováno jako malířský styl, kdy jsou vymalovávány očíslované oblasti na plátně konkrétními barvami, které odpovídají číselnému označení. Tato populární forma umění je velmi trendová záležitost a Plaid přinesl na trh ojedinělé návrhy ve formě sad na malování.

 

Co je součástí sady pro malování podle čísel?

Každá sada pro malování podle čísel je tzv. „all inclusive“. V každé sadě naleznete předtištěné malířské plátno s očíslovanými zónami, barvy potřebné pro zhotovení obrazu, štětec a jednoduchý návod k použití.

 

Jaké jsou velikosti obrazů v sadách pro malování podle čísel?

Osvědčená nejpopulárnější velikost obrazu je 40 x 50cm (50 x 40cm) a jsou k dispozici jak vertikální, tak horizontální formáty.

 

Kolik barev je obsaženo v jedné sadě?

Každá řada sad pro malování podle čísel obsahuje až 32 kalíšků s barvou, které umožňují dosáhnout maximální autenticity a detailní propracovanosti malby.

 

Jaké další pomůcky jsou potřeba?

Jelikož všechny sady pro malování podle čísel jsou se vším všudy, jediné, co potřebujete navíc budete potřebovat pouze hadřík a vodu na očištění Vašeho štětce!

 

Nejsem žádný umělec, potřebuji vědět, jak se míchají barvy, abych mohl malovat podle čísel?

Rozhodně ne! Soupravy pro malování podle čísel  jsou navrženy tak, aby obsahovaly veškeré barvy, které budete pro Váš obraz potřebovat. Tedy žádné míchání barev není nutné. Například, když budete malovat oblohu, budou Vám k dispozici v soupravě všechny odstíny modré, které jsou vyžadovány.

 

Musím barvu nanášet v několika vrstvách, abych docílil dobrého překrytí návrhu?

Většina barev je velmi sytá, nicméně, může se stát, že u světlejších odstínů budete muset nanést vrstvy dvě, abyste dosáhly dobrého krytí.

 

Jak dlouho trvá dokončit jeden obraz podle číselné „mapy“?

Doba, než dokončíte jeden obraz, se liší podle toho, jaká je velikost obrazu, a času, který malování budete věnovat. Malování podle čísel je relaxační forma umění, kdy jedno dílo může být vyhotoveno rychle např. za pár dní nebo si na něm můžete dávat záležet a může Vám to trvat i několik týdnů nebo měsíců. Je to zcela individuální záležitost. 

 

Jak dlouho trvá, než barva na plátně zaschne?

Jelikož se jedná o vodou-ředitelnou akrylátovou barvu, její kompletní zaschnutí netrvá déle než 10 – 15 minut v závislosti na vrstvě aplikovaného nátěru.

 

Měl bych si umýt štětec, když měním barvy?

Ano, doporučuje se dobře vymýt štětec pokaždé, když chcete začít používat jinou barvu stejně tak jako po každém malování.

 

Jak bych měl čistit svůj štětec pro malování podle čísel?

Štětec dobře opláchněte v kelímku s vodou.  Pokud je potřeba, můžete přidat kapku jemného mýdla. Upravte štětec do původního tvaru a nechte ho dobře vyschnout. NIKDY nenechávejte štětec v kelímku s vodou nebo postavený na štětinkách.

 

Měl bych přelakovat svůj obraz?

Není to nutné, ačkoliv abyste obraz ochránili od prachu a špíny, můžete ho překrýt jemnou vrstvou čirého laku, jako jsou například profesionální laky Patricie Nimocks, které jsou dostupné v matné, lesklé nebo saténové variantě. 

 

Co mám dělat s dokončeným obrazem?

Dokončený projekt je výtvarným dílem, kterého si můžete užívat po dobu následujících několika let. Vzpomínání na hodiny relaxačního potěšení je jen jeden způsob, jak si vychutnat své kresby. Zarámování a vystavení díla je způsob druhý. Pokud se rozhodnete obraz zarámovat, není nutné ho umístit pod sklo, nicméně pokud to tak chcete, ujistěte se, že máte k dispozici paspartu, aby se obraz přímo nedotýkal skla.

 

100 %