S malovaním podle čísel proti stresu a úzkost

Je jednoduché zabřednout do každodenních rutin a zapomenout na vlastní pohodu. Chápu to. Taky jsem to tak měla. Často jsem pracovala tak moc, že jsem zapomínala na svoje duševní zdraví. Pořád jsem upřednostňovala cizí, před vlastními potřebami, až jsem skončila pod lavinou extrémní úzkosti.

Tehdy jsem se naučila, jak důležitý je tzv. “Můj čas”, a rozhodla jsem se vzít do ruky štětec. To, že jsem měla projekt, který mi umožnil se zavřít do mojí vlastní zóny, bylo něco, co úplně změnilo můj život.

 

Nikdy nemáte tak moc práce, abyste si nemohli udělat čas na sebe

malovani podle čísel - čas na malování

 Jste zaneprázděný? A kdo v dnešní době zaneprázdněný není? Odthrnout se od svého rozvrhu a začít s novým koníčkem může být v dnešní době velice těžké. Ale nechte mě zeptat se vás na jednu věc; kolik času ve vašem týdením plánu máte vyhrazeno sami PRO SEBE?

Možná nejste sami pro sebe prioritou – a to se musí dnes změnit.

Není sobecké se zaměřit na osobní růst a úspěch, naopak jsou to důležité životní aspekty. Co kdybych Vám řekla, že rozvoj Vaší kreativity Vám umožní pracovat efektivněji, stát se úspěšnějším a dokonce zredukovat stres? Uděláte si pak čas na objevování vaší kreativity?

 

Rozlučte se se stresem - malování podle čísel Vám pomůže

malovani podle čísel - úzkost

 Obzvláště malování Vám umožňuje oprostit se od Vašeho trápení a uniknout do místa, které je jen vaše. Je to způsob relaxace a zároveň důležitý kanál sebevyjádření. Když se dokážete soustředit na materiály a vlastní představivost, pak umožníte mozku, aby si odpočinul od každodenních myšlenek.  Efekt malování je podobný jako u meditace, přičemž malování Vám umožní se vycentrovat a věnovat pozornost tomu, co je v danou chvíli přímo před vámi. Je skutečně dokázáno, že výtvarné umění snižuje hladinu kortizolu (stresového hormonu) během pouhých 45 minut.

„Umění smývá z duše prach každodennosti.“ Pablo Picasso

… a úzkostí

Sebevyjádření skrze výtvarné umění Vám může pomoci zvýšit Vaší sebedůvěru a také odstranit pocit úzkosti. Je dokázáno, že malování uvolňuje v mozku dopamin, který vytváří stejně šťastné pocity, které prožíváme, když jsme zamilovaní. To, že zkusíme něco nového nebo se přinutíme předčít vlastní očekávání, je důležitým krokem pro překonání úzkosti, protože Vám to umožňuje změnit zajeté způsoby chování a myšlení.

 “Cítím se naživu, jen když maluji” Vincet Van Gogh

Kreativita je něco, co má každý v sobě…ale je jen na každém z nás, jestli ji uvolníme, abychom dosáhli svého potenciálu, vybudovali si vlastně tvůrčí sebedůvěru a vzali si zpět svůj volný čas.

 

Takže, měla bych Vám říkat, proč se naučit malovat?

malovani podle čísel - stres

 Kromě trénování mozku a zdravotním benefitům, které malování přináší (jako zdokonalování motorických dovedností, snižování hladiny stresu a úzkosti, a utužování paměti…ano, je to vědecky podloženo!), malování je zkrátka zábava! Každý se do toho rovnou může ponořit, vzít do ruky štětec a uvolnit se nezávisle na věku, pohlaví nebo předchozí zkušenosti. Bohužel mnoho začátečníků je odrazeno tím, že to vypadá náročně a oni jednoduše nevědí, kde začít. Podívejte se na další naše články, kde Vám rádi poradíme.

 

 

100 %