Milujete kreativní tvoření? Zkuste barvení vajíček přírodně!

Pokud máte pocit, že se vše zdražuje, včetně barev na vajíčka, zkuste letos na Velikonoce eko barvení s cibulí, řepou, zelím, borůvkami, kurkumou nebo špenátem.

Barvení vajíček přírodní cestou

Trendem posledních let je barvení vajíček přírodní cestou. Vajíčka si můžete nabarvit do mnoha odstínu i bez chemie a přesto budou hrát všemi barvami. Nabarvěte si je hnědě, zeleně, žlutě, červeně i modře. Stačí vám k tomu zcela jednoduché ingredience, které máte nejspíš už teď doma ve spíži.

Příprava vajíček na barvení 

Přírodní barvy nechytají na vajíčka tak intenzivně jako zakoupené barvy. I přesto dají vejcím poměrně syté odstíny, které budou vypadat krásně. Barvy budou vypadat lépe na bílých vejcích. Nechte je v barevném nálevu co nejdéle. Vajíčka je třeba předem dokonale odmastit. Použít můžete octový roztok nebo jar na nádobí.

Hnědá barva díky cibuli

Cibulové slupky vám pomohou vytvořit tradiční hnědá vajíčka. Připravte si přibližně 4 šálky slupek od cibule, nasypte je do hrnce a zalijte litrem vody. Odvar nechte silnější a vody dejte jen tolik, aby byla vejce ponořená. Možnému praskání vajec předejdete osolením vody. Pro lepší výsledek přidejte do nálevu 2 lžíce octa.

Žlutá barva díky kurkumě

Žluté barvy docílíte pomocí kurkumy. Na půl litru vody dejte 3 lžičky kurkumy a nechte 10 minut povařit. Přidejte sůl a ocet, do teplého nálevu vložte uvařená vejce a nechte je v ní minimálně 20 minut. Lázeň promíchávejte a vajíčka obracejte.

Červená a růžová díky řepě nebo červenému vínu

Červené a růžové odstíny získáte s nálevem z červené řepy. Oloupejte 3 menší řepy, nakrájejte je na kostičky a zalijte 800 ml vařící vody. Chvilku povařte, přidejte 2 lžičky octa, nechte vychladnout na pokojovou teplotu, řepu vyndejte a do lázně dejte vajíčka. Sytější odstín červené dá vejcím teplá lázeň z červeného vína. Přidejte k vínu sůl a ocet a víno pomalu zahřívejte. Vajíčka nechte hodinu v teplé lázni.

Modrá díky červenému zelí nebo borůvkám

Modré barvy dosáhnete použitím červeného zelí, které nahrubo nakrájíte a povaříte. Vodu slijte, přidejte 5 lžic octa a do teplého nálevu vložte uvařená vejce. Tmavší modrou získáte díky borůvkám, které se dají koupit i mražené. Šálek borůvek zalijte šálkem vody, zahřejte na pokojovou teplotu, sceďte nálev a vejce obarvěte.

Zelená díky špenátu nebo kopřivám

Na zelenou barvu můžete použít půl kostky mraženého špenátu, anebo hrst kopřiv, které svaříte v půl litru vody, přidáte ocet a sůl a vejce dáte do teplé lázně. Jakmile budete mít vejce nabarvená, vezměte do ruky štětec a barvy a namalujte si obraz, třeba s jarní tématikou, která se k Velikonočním svátkům skvěle hodí.

100 %