Co dát při Velikonocích na talíř? Zkuste se inspirovat za hranicemi

Každá země slaví Velikonoce jinak. Pokud chcete české speciality, jako jsou mazance, beránci, boží milosti, barvená vajíčka a nádivky doplnit něčím novým, zkuste se inspirovat třeba ve Španělsku, Itálii nebo Velké Británii. Bavorskou specialitou je třeba hovězí polévka s nudlemi, pokrmy z králičího, jehněčího, kůzlečího a drůbežího masa s knedlíky, mazanec, beránek a koblihy.

Italské velikonoční speciality

Pokud jste milovníky italské kuchyně, během Velikonoční neděle a Velikonočního pondělí nesmí u snídaně na stole chybět tradiční pečivo. Mezi nejdůležitější patří sladký koláč s mandlemi ve tvaru holubice nazývaný Colomba Pasquale, což v překladu znamená velikonoční holubice. Na Velikonoční pondělí, kterému se v Itálii říká Pasquetta, tedy malé Velikonoce, patří i kořeněné salámy, slaný koláč Torta Rustica plněný různými druhy zeleniny a vejci a k tomu sklenka vermutu.

Španělské velikonoční speciality

Ve Španělsku jsou Velikonoce náboženským svátkem. I zde mají natvrdo vařená barvená vejce a pletené krátké pomlázky. V rodinách se dávají dětem čokoládová vejce a zajíčci, což připomíná naši tradici. Velikonočním pokrmem je Roscón de Pascua, v překladu velikonoční věnec nebo sladký bochánek, do kterého se vtlačují natvrdo uvařená barvená vejce. Někdy se do koláče ukryje malý plastový panáček. Španělé věří, že tomu, kdo ho ve své porci najde, přinese štěstí.

Rosca de huevo de Pascua. Cocina gallega. VIDEO - La Cocina de Frabisa La  Cocina de Frabisa

Britské velikonoční speciality

Na Velký pátek se ve Velké Británii pečou sladké bochánky s rozinkami, kterým se říká hot cross buns. Velikostí, tvarem i chutí připomínají naše mazance, ale dávají se na plech těsně vedle sebe, podobně jako české buchty. Před vložením do trouby se na bocháncích vytvoří dvěma řezy kříž jako připomínka Ježíšova ukřižování. Po upečení se vzniklá prasklina naplní cukrovou polevou.

Polské velikonoční speciality

V Polsku se na křesťanské svátky v kostelech vystavují pašijové betlémy. Po mši se posvětí svěcenky v podobě košíčků, kde jsou na krajkových ubrouscích tradiční velikonoční pokrmy, jako je chléb, sůl, uzená klobása a barvená vajíčka, což se někde dělá i u nás. Oblíbené jsou sladké plněné oplatky nebo kynuté bochánky podobné mazancům. Připravuje se také kaše z červené řepy s křenem. Jakmile si budete chtít odpočinout od vaření a pečení, sáhněte po štětci a barvách a vyzkoušejte si malování obrazu podle čísel. Nemusíte přece barvit jen vajíčka.

100 %