Jak začít s uměleckou kariérou a co k tomu potřebujete

Začít s kariérou umělce je jako začít třeba se sportem. Některé umělecké směry vyžadují vyšší investice, jiné můžete provozovat prakticky zdarma. Podívejme se co je do začátku potřeba, pokud chcete začít se základními uměleckými směry.

Fotografie

Umění fotografie je v dnešní době oblíbené. Chytrý telefon s kvalitním foťákem má dnes téměř každý. Výrobci vlajkových mobilů si na kvalitě fotoaparátu zakládají a kvalita fotografií je pro ně i otázkou prestiže. Mobilní telefony za desítky tisíc korun umí vyfotit opravdu umělecké fotky. Díky bezplatným mobilním aplikacím je lze upravovat a k dispozici jsou i placené profesionální a grafické programy

S fotografováním je snadné i levné začít, s postupem času, zkušenostmi i potřebou stále profesionálnějších fotografií vám náklady vzrostou. Na internetu najdete celou řadu návodů, zkušeností i rad, jak s fotografováním začít, informace o kompozici a všem s fotografií spojeném. Téměř bez investic můžete zjistit, zda vás fotografování baví a jestli vůbec chcete do focení investovat, nebo raději zvolíte třeba malování.

Malířství

Levné je také začít s malováním. Pokud si pořídíte jen základní malířské potřeby, stačí to pro zjištění, zda vás malování opravdu baví. Klidně to můžete zkusit s křídami, vodovkami či temperovými barvami. Pokud si pořídíte sady pro malování podle čísel, získáte vše potřebné v jednom balíčku. 

I zde s postupem času musíte počítat s investicemi do pomůcek pro malování, sebevzdělávání o malbě a tréninku. Ceny plátna, štětců a barev však nenarostou do nepříjemných rozměrů a malířský stojan je jednorázová investice. Důležité je, abyste opravdu chtěli malovat a bavilo vás to.

Sochařství

Začít se sochařinou není nijak obtížné. Časem můžete vytvořit sochu z kamene nebo kovu v nadživotní velikosti, která vyžaduje velkou investici. U skulptur klidně můžete začít vyřezávat z dýní. A k vytvoření první sochy stačí několik drátů, modelovací hlína, špachtle, dláta a pár dalších věcí. Tyto potřeby nejsou nijak drahé a největší investicí je váš čas protkaný kreativitou a fantazií. Postupně můžete experimentovat s materiály, velikostí soch, tvarem i jednotlivými motivy.

100 %