Nejčastější chyby začátečníků při malování podle čísel

Pokud s malováním podle čísel teprve začínáte, pravděpodobně budete potřebovat průvodce, který vám pomůže vyhnout se nejčastějším chybám. Jaké chyby to jsou?

Levné sady pro malování podle čísel

Originální sady malování podle čísel berou levným náhražkám vítr z plachet. Obsahují kvalitní barvy i štětce a plátna jsou dobře vypnutá. Levné sady obsahují nekvalitní štětce, chybějící a špatně vybrané barvy, které nekryjí. Plátno je během přepravy složené a vytváří zlomy. Zakrýt čísla před malováním bílou barvou či tužkou, aby neprosvítala, často nepomáhá. Levné sady opravdu nestojí za to.

Zajistěte si pohodlí

Vaše pohodlí by mělo být při malování podle čísel na prvním místě. Když se cítíte příjemně, můžete vyprodukovat skvělé umění. Trik tkví v dobře osvětlené místnosti. Musíte jasně vidět každé číslo a tvar na plátně. Pořiďte si osvětlenou lupu na stojánku, díky které uvidíte i ta nejmenší čísla i plochy. Zvažte i použití malířského stojanu. Pak můžete snadno střídat sezení a stání při malování.

Dobře připravené pomůcky

Udržování čistoty pracovního prostoru je důležité. Odstraňte vše, co by se mohlo zašpinit nebo namočit. Ochraňte pracovní prostor vhodnou podložkou nebo starými novinami. Přeplněný prostor působí rušivě a nemůžete se soustředit na malbu.

Vhodné je vyfotit si plátno a pořídit referenční snímek. Lépe pak opravíte obraz při rozlití nebo přetažení barvy a zakrytí čísel. Přečtěte si také příručku s pokyny.

Malujte obraz zdola a začněte tmavými barvami

Začněte od levého horního rohu, pokud malujete pravou rukou a od pravého horního rohu, pokud jste levák. Jen tak si nebudete plátno rozmazávat. Pokud začnete odspodu, může se ruka nebo rukáv dotknout mokré barvy a ta se rozmaže.  U akrylových barev platí princip začít s tmavými barvami a skončit světlými. Tmavé barvy jsou obvykle součástí pozadí a neposkytnou vám představu o hotovém obrazu.  

Udržujte štětce čisté

Malování čísly spočívá v tom, že akrylová barva rychle zasychá. Pokud zaschne na malířském štětci, tak ztvrdnou. Udržujte štětce vždy čisté a při změně barvy je pořádně vyperte ve vodě. Nezměníte odstín barvy a malba bude dokonalá. K osušení štětců je vhodnější hadřík než papírové utěrky, které se rychle rozmočí, jejich kousky mohou zůstat na štětci a dostat se na plátno.

Používejte různě velké štětce

Při malování budete potřebovat štětec pro velké tvary a jiný štětec pro malé tvary.

Zvažte použití malého, středního a velkého štětce pro malé, střední a velké tvary, které obrazu poskytnou správnou ostrost, přesnost a měkkost. Pokud jste malování dokonale propadli a je vaším koníčkem, pořiďte si vlastní sadu štětců.

Pro extrémně malé prostory použijte párátko nebo špejli s ostrým hrotem.

Nenechávejte barvy otevřené

Pokud nádobu s barvou momentálně nepoužíváte, zavřete nádobku. Akrylová barva stejně jako akvarel velmi rychle vysychá, když víko zůstane otevřené. Pokud vám akrylová nebo akvarelová barva vyschne, přidejte do kelímku trochu teplé vody. Na olejové barvy použijte ředidlo na olej, například terpentýn.

Nepoužívejte příliš velkého množství barvy

Nepoužívejte příliš mnoho barvy, bude dlouho schnout. Špičku štětce mírně navlhčete vodou, než jej namočíte do barvy. Bude nabírat méně barvy. Pokud namalujete plochu špatnou barvu, počkejte, až zaschne, a pak barvu překryjte správnou barvou. Pokud stále vidíte podkladovou barvu, po zaschnutí ji překryjte druhou vrstvu správné barvy.

Nebojte se experimentovat

Podstata rovnováhy, kontrastu, harmonie, proporce, měřítka a opakování jsou principem skutečného malířství. Můžete nakreslit tenký obrys tmavší barvy kolem tvaru, abyste na malbě získali větší hloubku. Modrý tvar obtáhněte odstínem černé. Kvalitnímu obrazu věnujte čas. Pokud se cítíte unavení, dejte si pauzu, ať jste zase svěží. Konečné umělecké dílo bude dokonalejší a malování podle čísel si zamilujete.

100 %