Jak vybrat vhodný obraz do obývacího pokoje

Máte doma prázdné stěny a přemýšlíte, jakými obrazy je oživit? Poradíme vám, jak a podle čeho vybrat obraz do interiéru tak, aby podtrhl originalitu daného prostotu. 

Jak vybrat obraz do obývacího pokoje

Při výběru obrazu do obýváku myslete hlavně na to, aby se vám daný obraz hodil k barvám, stylu a celkové atmosféře obývacího pokoje. Měl by také vytvářet příjemný protiklad k barvě stěny. Nestárnoucí klasikou jsou černobílé obrazy, které zapadnou takřka kamkoliv a hravě je doplníte barevnými doplňky, které můžete snadno obměnit tak, aby byl prostor pokaždé jiný. Můžete se také řídit třeba barvou vaší pohovky a promítnout ji i do nástěnného obrazu, aby se prostor pěkně sladil.

Co má obraz představovat a jakou má navodit atmosféru

Veškeré motivy z přírody, krajiny a zátiší působí uklidňujícím dojmem. Meditativní atmosféru navozují asijské a spirituální obrazy. Pokud chcete do prostoru naopak přivézt potřebnou dynamiku, zvolte třeba snímky aut, velkoměst, rušných barů, ulic nebo sportu. Abstraktní obrazy vás zase budou nutit k zamyšlení a podpoří vaši fantazii a kreativitu pro různou tvorbu. 

                 

Velikost obrazů do obývacího pokoje

Pro tvorbu harmonické stěny s obrazy zohledněte velikost stěn a nábytku v obývacím pokoji. Nad velkou pohovkou se budou skvěle vyjímat velké formáty pláten. Můžete také pověsit několik obrazů vedle sebe s podobnou tématikou. Velmi široké stěny můžete zkusit opticky zúžit pomocí několika obrazů zavěšených pod sebou. Pokud chcete seskupit více obrazů, větší obrazy pověste doprostřed a dejte uskupení určitý tvar. Můžete také ohraničit danou plochu nějakým kusem nábytku.

Stylové obrazy do obývacího pokoje

Vzhled i textura nástěnných obrazů má ladit se stylem zařízení obývacího pokoje. Malované a lakované obrazy pěkně splynou s moderně zařízenými obývacími pokoji. Klasická plátna a dekorativní panely jsou klasikou, která se hodí v závislosti na vhodně zvoleném motivu téměř do každého obýváku. Vybírejte intuitivně, díky tomu se vám žádný obraz neokouká.


100 %