Jak se soustředit: 10 tipů, jak se vyhnout rozptýlení, když malujete

Dobře, přiznávám. Neudržím moc dlouho pozornost.

Z toho důvodu jsem musela přijít s něčím, co zmenší mojí náchylnost k rozptýlení se a co mi pomůže se soustředit, zatímco maluji. Myslím, že by to mohlo být zajímavé a užitečné i pro ostatní, tady jsou rady ode mně...

  1. Naplánujte si kreativitu.

Když si plánujete svůj den, nezapomeňte do něj zahrnout i čas na malování nebo jinou kreativní činnost. Stanovte si čas, kdy začnete a kdy skončíte, a držte se toho. Také víte, jak se Vám pracuje v různých částech dne, použijte to ve svůj prospěch. Držte se vždy svého plánu a nenechte se ničím rozptýlit.

Naplánujte si kreativitu

  1. Psychicky se připravte.

Jako sportovec před zápasem, potřebujete připravit svoje myšlenky na nadcházející úkol. Ať už je to malba, sochařství nebo kresba, každá tvůrčí činnost vyžaduje kreativní myšlení. Zjistila jsem, že mi trvá okolo 15 minut, než se cítím "naladěna" na své umění, takže místo toho, abych se do toho hned pustila, pár minut strávím vizualizací toho, co bych chtěla udělat a až potom vezmu do ruky štětec. Stačí se na pár minut zamyslet nad svým projektem, v hlavě si přehrát své nápady a zase se navrátit do kreativního procesu.

  1. Vyhněte se zodpovědnosti

Pokud máte děti, zvířata nebo jiné živé bytosti, které jsou na Vás závislé, předejte je někomu jinému. Nepožádali byste chirurga, aby Vám pohlídal dítě v průběhu operace mozku, že ne? Samozřejmě, že ne. Umělecký ateliér může vyžadovat podobnou pozornost, jakou chirurg musí vynaložit na operačním sále. A když jste v něm, Vaše jediná zodpovědnost by měla být zaměřena na tvoření.

Vyhněte se zodpovědnosti

  1. Šaty dělají člověka

Moje oblečení je jako moje neprůstřelná vesta. Když si na sebe vezmu svoje staré džíny a flekaté tričko od barvy, necítím absolutně žádný strach. Ta část mého já, která by si dělala starosti o to, abych si nezašpinil oblečení od barvy je v tom okamžiku vypnutá. Popravdě, když se do toho opravdu ponořím, občas používám tričko, abych si očistila štětce. Jsem pak celá od barvy, ale funguje to skvěle.

  1. Odstřihněte se od telefonu

Nebo aspoň vypněte vyzvánění. Pokud se Vám nedaří se sžít s tímto drastickým opatřením, požádejte někoho doma, aby Vám zvedal telefon a vyřizoval Vám vzkazy. Nic nezabije vaší uměleckou náladu tak, jako hovor z call centrum, takže jim ani nedávejte šanci.

Odstřihněte se od telefonu

  1. Jezte, píjte a .....no však víte

Nechoďte malovat hladoví, žízniví nebo s plným měchýřem. Nejdříve se postarejte o tyto potřeby a Vaše kreativita nebude mít hranic. Pokud potřebujete, vezměte si s sebou láhev s vodou, ale nespleťte si ji s terpentýnem. Pokud plánujete malovat dlouho, dělejte si pravidelné přestávky, ať se nevyčerpáte dříve, než musíte.

  1. Neutralizujte své okolí

Odstraňte z pokoje cokoliv, co by Vás mohlo rozptylovat. Zatáhněte si klidně závěsy, zbavte se rubikovy kostky, nebo vypněte počítač. Neměli byste mít na dosah nic, co by Vás mohlo odlákat od malování.

  1. Zacpěte si uši

Moje nejoblíbenější pomůcka k minimalizaci rozptýlení jsou špunty do uší. Mnoho umělců nosí sluchátka a poslouchá hudbu, ale já dávám přednost naprostému tichu, když maluji. Použijte jakékoliv se Vám líbí, všechny jsou Vaši zachránci. Změní svět v klidné a úctyhodné místo pro umělce.

Ochrana uší

  1. Zásobujte se

Nikdy nechcete, aby Vám v půlce tvoření došlo něco, co budete potřebovat. Poslední věc, co byste chtěli, je vydat se do obchodu pro došlé zásoby, když jste zrovna v tom nejlepším.

  1. Důležité je vědět, kdy skončit

Je důležité vědět, kdy přestat. Pokud se dostanete k dobré fázi ve Vašem tvoření, na kterém už jste strávili nějaký čas, skončete. Příště až zase zasednete nad své dílo, tak se nebudete muset vypořádávat s žádnými negativními vibracemi a budete se moci rovnou pustit do práce.

Hodně štěstí!

100 %